Tinerii – O categorie vulnerabilă a haosului financiar

Educația financiară este extrem de importantă pentru tineri în special, deoarece sunt o categorie vulnerabilă în fața vieții moderne. Întrebarea cu care se confruntă cel mai des este cum să producă mai mult; obiectivele lansate însă pentru producerea de mai mult capital, îi fac să se antreneze pentru un haos financiar viitor.

Tinerii economisesc pentru o mașină nouă sau pentru un telefon de ultimă generație, dar aproape deloc pentru investiții.

Veniturile la început de drum sunt destul de mici pentru un tânăr proaspăt ieșit de pe băncile școlii, mai ales că sistemul nu îl pregătește pentru ce înseamnă cu adevărat piața muncii. Dar oare dacă ar câștiga mai mult, unde s-ar duce banii lor?!

În educația financiară există un principiu după care trebuie să ne ghidăm, și anume: dacă nu știi să gestionezi 1000 de lei, nu vei ști să gestionezi nici 1000 de euro. 

Bugetul personal, este un prim pas pe care trebuie să îl ai la început de drum.Știu că tinerețea nu vine la pachet cu răbdarea, ea trebuie însă formată, însă a rupe puțin din timp pentru a organiza bugetul poate deveni cheia spre o bază financiară solidă. 

Există un studiu care arată că 70% dintre tinerii angajați în România nu rămân cu bani de la un salariu la altul și 40% se împrumută de la familie/prieteni pentru a-și acoperi cheltuielile curente. 

Informația este cheia, iar în perioada tinereții aceasta se cumulează mult mai ușor. Timpul investit în tine este cheia spre succes. Investiția în noi trebuie calculată pe termen lung, nu doar în plăceri de moment. Dacă vrei să înveți să câștigi mai mult, să îți creezi surse de venit sustenabile pe viitor, dacă există o pasiune pe care o ai, poate e momentul să faci un curs în direcția aceasta.

Anturajul din care facem parte și ideile care ne înconjoară ne definesc viața. Dacă stai într-un grup de petrecăreți, care preferă mereu să mănânce în oraș, să organizeze petreceri scumpe, sau să arunce banii în cluburi, nu cred că întâmplându-se constant este benefic pentru buzunarul tău. Trebuie să înțelegem cât putem duce cu banii pe care îi avem. Pentru a te bucura de aceste lucruri cu adevărat, mai întâi trebuie să fii sigur că ai plătit cheltuielile fixe, că poți să-ți asiguri un trai decent și chiar să economisești.

Impulsurile sunt la fel de periculoase pentru cei tineri, mai mult decât pentru cei mai în vârstă. Trebuie să le spui tu banilor unde să se ducă, nu să te întrebi la sfârșit unde s-au dus.

Astăzi există tot felul de lucruri care pot să atragă. Tinerii petrec mult timp pe rețelele de socializare unde sunt expuse persoane cu lucruri de care cred că au nevoie, că i-ar valida sau că i-ar face fericiți. De asemenea, reclamele insistente sunt atractive, astfel impulsul de moment fiind mai puternic decât rațiunea. Un aspect foarte important pe care cei la început de drum trebuie să îl înțeleagă este că ce este expus prea mult este iluzie. Oamenii bogați și liberi financiar nu se expun atât de mult cu lucrurile pe care le dețin. 

Investițiile sunt de asemenea o necesitate. Trebuie să ai mai multe picioare financiare pe care stai( surse de venit). Pe lângă venitul activ(salariu) e important să ai măcar încă o sursă de venit în plus, pasivă. Investițiile pot produce suficient cât să îți asiguri un trai mai mult decât decent, dacă te educi și dacă te folosești de informațiile dobândite. Chiar dacă ți se pare că ești tânăr și ai timp să te gândești la aceste lucruri, cu cât începi mai devreme, cu atât vin mai repede câștigurile. 

Gândește-te cum e să fii liber financiar la 23-25 ani și să te bucuri cu adevărat de lucrurile care vin la pachet cu tinerețea.