Strategii de investii

În acest articol vom discuta despre trei mari strategii de investiții pe care le aveți la dispoziție atunci când vă aflați la început. Aceste strategii pe care le vom dezbate în articolul de față, se diferențiază prin nivelul de cunoștințe necesar, timpul pentru a pune fiecare strategie în practică sau chiar nivelul de implicare.

Prima strategie despre care vom discuta, sunt investițiile pasive pe termen lung. Fie alegem să investim in ETF-uri pe termen lung fi alegem să construim un portofoliu cu acțiuni analizate individual, dacă vom avea în viziune o perioada mai lungă de timp, adică răbdare, categoric această strategie ne va aduce profit. Diferențele între investițiile pasive în ETF-uri și într-un portofoliu construit individual, apar la nivelul cunoștințelor necesare. Pentru a analiza companii individual și a construi un portofoliu, vom avea nevoie de ceva mai multe cunoștințe, decât în cazul ETF-urilor. De asemenea, vom avea nevoie de mai multe timp și de o implicare mai sporită la început, când vom pune bazele acestui portofoliu. Evident, după ce pozițiile se vor consolida, implicarea și timpul necesar vor scădea, însă va dură până se va ajunge în acest pas. Dacă ne raportăm la risc, și aici sunt câteva diferențe. ETF-urile, vin din start cu o diversificare sporită, motiv pentru care acesta scade. De cealaltă parte, în construcția unui portofoliu, ține de profilul nostru și de modul în care decidem să construim acest portofoliu.

A doua strategie abordată în acest articol, sunt ingestiile pe termen scurt, de tip speculative sau așa numitul fading. Cine dorește să simtă adrenalina și emoții puternice, dar în același timp să aibă parte de un randament ceva mai mare decât în cazul investițiilor pasive, trading-ul este o alternativa foarte bună. Cunoștințele necesare în acest caz ar trebui să fie ceva mai avansate, în special pe partea de analiza tehnică și fundamentală. Va trebui să știm să interpretăm știri economice, date și cifre economice, locale și internaționale, dar si să interpretăm grafice, formațiuni, trend-uri, etc. Fiind vorba de investiții pe termen scurt, evident, discutăm de o implicare și mai mare și un timp necesar și mai mare, însă si aici depinde. Depinde de tipul de tranzacții pe care dorim să le efectuăm: scalping, day trading, etc., în funcție de durata de la deschiderea până la închiderea acelei tranzacții. Putem varia de la câteva minute, ore, la câteva zile, săptămâni. Riscul, în cazul acesta, cred că este de la sine ințeles că este unul mult mai ridicat, deoarece piață poate fi foarte imprevizibilă pe termen scurt, lucru care pe termen mai lung, nu se aplică. Din acest motiv, al riscului și al volatilității, aceasta strategie poate deveni un carusel de emoții.

A treia și ultimă strategie pe care o vom discută în acest material, este tranzacționarea automată, cu algoritmi de tranzacționare sau roboti. Daca caruselul de emoții oferit de strategia anterior prezentată este prea mare, însă cu toate acestea ne dorim sa avem parte de niște randamente ceva mai bune decât în cazul investițiilor pasive, putem să ne folosim de aceasta strategie, de acești roboti de tranzacționare. Practic, ei sunt niște algoritmi, care vor efectua un număr foarte mare de tranzacții, indiferent de știri, previziuni, direcția pieței și care la un anumit punct vor media acele tranzacții pentru a marca profit. Din acest motiv, acest robot nu va închide niciodată în minus, însă va efectua tranzacții până va lichidă contul dacă nu este setat și urmărit corespunzător. Din acest motiv, va recomand să apelați la tranerii specializați din cadrul Winvest, pentru a evită astfel de momente neplăcute.

Pe larg, cat și alte strategii de investiții vor fi dezbătute în cadrul tuturor cursurilor Winvest, în funcție de specificul fiecărui curs. Dacă ești curios să afli mai multe, te invit în pagina Cursuri de pe acest site pentru a descoperi care sunt acestea.