
Rolul Băncilor Centrale
Banca centrală este instituția care are sarcini de interes public în legătură cu moneda.
Ea își are originea în schimbările fundamentale intervenite în tehnologia plăților: adoptarea bancnotelor, cecurilor și viramentelor și despărțirea acestora fără întoarcerea la aur.z
Aceste schimbări au dat forma celorlalte două funcții pe care mai multe bănci centrale ale statelor le-au derivat din funcția originală de sistem de plăți: politica monetară și supraveghere bancară. Banii ce pot fi creați fără aur au făcut politica monetară posibilă. Banii creați de băncile comerciale au făcut supravegherea bancară necesară.
Cele trei funcții au fost încredințate, în cele mai multe cazuri, aceleiași instituții pentru că sunt ele inevitabil legate. Operarea sistemelor de Plăți și supraveghere acestora de către banca centrală se referă la monedă ca mijloc de plată, asigurarea stabilității prețurilor, urmărirea stabilității sistemului financiar se referă la bani ca mijloc de plată și mijloc de tezaurizare.
Banca centrală este supraveghetorul comunității sale bancare întrucât băncile sunt creatorii în primari de monedă, furnizori de servicii de plăți, administrator al economiilor publicului și parteneri de tranzacție bănci centrale. Toate activitățile băncii centrale Urmează și reprezintă interesul public de a asigura o monedă viabilă, toate activitățile sunt instrumente subordonate acestui interes, toate se refere la același bun public numit încredere.
Înscrie-te și tu la cursul gratuit de patru zile oferit de WIINVEST introducere în piețele financiare și descoperă rolul important pe care o bancă centrală îl deține în economia oricărui stat.