Obiceiuri care ne afectează sănătatea financiară

Obiceiurile de zi cu zi ne trasează drumul în viață. Dacă zilnic mâncăm nesănătos, există șanse foarte mari să fim nesănătoși. La fel este și cu obiceiurile financiare.

Pentru a atinge stabilitatea financiară este necesar să ne dezvoltăm obiceiuri financiare sănătoase. Pentru a face loc acestora, este absolut necesar să înțelegem ce obiceiuri financiare greșite folosim și să încercăm să scăpăm de ele.

  1. Cheltuieli impulsive!

Cu toții vrem să ne bucurăm de o viață comodă și fără lipsuri, tocmai de aceea mulți oameni se lasă duși de val atunci când merg la cumpărături. Shoppingul pe bază de emoție este distructiv bugetului pe termen lung. 

Autocontrolul ne poate în schimb salva bani pentru economisit, pentru obiective mai mărețe sau chiar investiții.

  1. Lipsa economisirii!

Economisirea este esențială pentru stabilitatea financiară. Mulți oameni nu dețin un fond de siguranță în caz că mâine vor rămâne fără job, vor apărea probleme de sănătate sau un accident imprevizibil. 

Acest lucru se întâmplă când cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. Un comportament frecvent întâlnit e ca oamenii să își crească cheltuielile odată cu venitul. Economisirea se face la început de luna, urmând să te descurci cu ce rămâne. Nu trebuie să fie o suma exagerată, 5-10%, dar formezi un obicei sănătos.

  1. Nu se ține evidența cheltuielilor!

Persoanele care au o evidență a cheltuielilor pot observa mult mai bine unde se duc banii și cum se pot diminua acestea. Dacă îți cumperi o cafea zilnic, trece-o la cheltuieli și poate de mâine îți vei face o cafea acasă, iar banii îi vei pune separat într-un plic.

  1. Lipsa unui buget planificat!

Majoritatea oamenilor când primesc salariu au tendința să-l cheltuie haotic. Aranjează-ți în schimb într-un excel cheltuielile fixe(chirie, facturi), datoriile, cheltuielile variabile etc.  E important să îți planifici lunar bugetul pentru a vedea care sunt banii care rămân pentru a-i gestiona mai bine.

  1. Lipsa răbdării duce la datorii rele: CREDITUL!

Cel mai mare dușman al unui om este creditul, și partea tristă e că și-l face cu mâna sa. Dorințele ne îndreaptă uneori spre împrumuturi pentru a diminua timpul de așteptare. Mulți însă nu iau în calcul că un credit este o gaură în buget lunară și își limitează alte obiective atunci când apelează la el.

Înainte de a apela la credit gândește-te dacă bugetul tău îl suportă, dacă împlinește cu adevărat o nevoie și dacă nu cumva poți ajunge economisind la suma aceea. Să nu mai vorbim de dobânda variabilă, care nu ne ajută decât dacă o folosim în favoarea noastră, nu a băncilor.

  1. Lipsa planificării!

Dacă dorința ta este să mergi într-o vacanță scumpă sau ai alte obiective care necesită timp, e necesar să planifici acest lucru.

Dacă aștepți ca obiectivul să se împlinească de la sine, cel mai probabil, nu se va întâmpla. Vezi care sunt pașii pe care îi poți urma, de unde poți economisi, care ar fi suma necesară.

  1. Lipsa investițiilor!

Oamenii au nevoie de mai multe surse de venit, iar dacă deja au ajuns la stabilitate financiară, investițiile trebuie luate în calcul. Nu întotdeauna vei putea depune efort pentru a aduce bani, astfel investițiile pot genera venit pasiv, iar dacă te educi suficient poți ajunge să trăiești doar din asta.

  1. Nu ne informăm suficient!

O oră pe zi ar trebui dedicată educației noastre, pentru că investiția în noi e cea mai importantă. Asta ne poate duce la libertate prin cunoaștere. Poți să începi prin a-ți acorda o oră jumătate pe zi la un curs Winvest pentru a înțelege mai profund cum trebuie să gândești pentru a fi liber financiar!