
Obligațiunile
In acest articol, vom discuta despre acest tip de activ disponibil celor care investesc la bursa de valori si nu numai.
In primul rand, de ce am ales sa discut despre obligatiuni in aceasta perioada. Chiar daca nu vei parcurge intreg articolul, doresc ca aceasta informatie sa vina in sprijinul tau.
Statul Roman, prin Ministerul de Finante a anuntat o noua emisiune de obligatiuni (titluri de stat din programul Tezaur) incepand cu data de 4 iulie. Acesta este un link catre ordinul ministerului, iar mai jos un tabel in care sunt prezentate informatiile necesare.

De ce consider ca avem o oportunitate foarte buna? Deoarece pe o statistica facuta pe ultimii 100 de ani, obligatiuniile listate la bursa au avut un randament mediu anualizat de circa 6%, iar aici discutam de un randament de 8,25% pentru un an. Intradevar, nu vom scapa in totalitate de inflatie, insa este un mijloc prin care putem sa ponderam efectul acesteia.
De mentionat faptul ca aceste titluri de stat, pot fi achizitionate atat prin broker-i (cu un comision aferent, insa acestea pot fi tranzactionate pe bursa) sau prin Posta Romana/Trezoreria statului.
Iar acum, revenind la partea de articol, ce sunt mai exact aceste obligatiuni?
Acestea sunt o forma alternativa, cum imi place mie sa le numesc, la creditul clasic pe care il stim cu totii si il au la dispozitie companiile, statele, municipiile.
Ce inseamna credit clasic? Cel pe care il putem lua de la banca.
De ce sunt o alternativa? Deoarece in primele etape de dezvoltare ale unei companii ei vor avea la dispozitie aceste credite bancare cu dobanzi in functie de caz. Dupa care, odata ce compania a atins o oarecare maturitate si stabilitate, se pot „credita” prin aceasta forma: prin emisiunea de obligatiuni.
Obligatiunile, ofera posibilitatea investitorilor de rand sa crediteze, sa ofere bani cu imprumut acestor emitenti, cu obligatiunea ca acestia din urma, vor returna investitia (nr. suma creditata) la data maturitatii, impreuna cu dobanda aferenta perioadei sau vor oferi aceasta dobanda pe parcursul emisiunii.
Discutam despre obligatiuni, insa ce sunt titlurile de stat? Acelasi lucru, acelas tip de activ, insa disfera emitentul. Fiind vorba de titluri de stat, evident vor fi emise de catre un stat/o tara.
Cand vorbim de obligatiuni si aici sunt mai multe categorii: corporative, municipale, straine, convertibile etc.
Cele corporative, cred ca este de la sine inteles ca sunt emise de o corporatie (firma), cele municipale de catre un municipiu (primarie), insa cele straine si convertibile sunt ceva mai aparte.
Obligatiunile straine presupune ca o companie sa emita aceasta forma de datorie intr-o alta tara fata de cea in care activeaza sediul principal, in moneda tarii respective. De exemplu, Coca Cola, daca ar emite obligatiuni in Romania, acestea vor fi de tip straine (daca nu vor fi emise printr-o subsidiara/afiliat al companiei principale).
De cealalta parte, cele convertibile, dupa cum le spune si numele, se pot converti. Ele pot fi convertite in actiuni ale companiei respective, la finalul perioadei de emisiune (nr. maturitate).
Mai jos veti putea vedea o statistica din ultimii 100% al evolutiei medii unui portofoliul investit 100% in obligatiuni, dupa care diversificat treptat cu o rata de 10% si in actiuni, iar spre final, veti observa randamentele unui portofoliu exclusiv bazat pe actiuni. Acesta este cel mai usor mod de a intelge cum o diversificare corecta intre actiuni si obligatiuni ne poate aduce un randament pozitiv indiferent de perioada, ciclu sau probleme economice prin care trecem.

Pentru mai multe detalii legat de randamentele acestor obligatiuni, dar si cum sa le diversificam corect cu alte tipuri de active, va invit in Cursul practic de investitii la bursa oferit de catre WINVEST, unde, in partea de final, vom construi impreuna cateva portofolii, in functi de profilul fiecaruia si business planul redactat impreuna.