
EDUCAȚIE FINANCIARĂ DE LA CELE MAI MICI VÂRSTE
Cea mai importantă investiție pe care un părinte trebuie să o facă pentru copilul său este educația. Pentru siguranța că cel mic va porni cu dreptul în viață, trebuie să înțelegem că educația financiară reprezintă o prioritate și trebuie transmisă cu responsabilitate.
Relația viitorului adult cu banii se formează în copilărie, iar de cele mai multe ori e o oglindă a obiceiurilor părinților.
Educația financiară a copiilor trebuie să înceapă cât mai devreme posibil. Există studii care arată că vârsta ideală ar fi de 3 ani și un pic pentru a garanta o relație echilibrată cu banii în viitor. Vârsta influențează inclusiv cum felul în care copii vor gestiona banii pe termen lung.
Discuțiile despre bani cu cel mic nu sunt neapărat ușoare, de aceea trebuie să îi clarificăm termeni prin activități interactive, să îl implicăm în activități financiare pentru a deprinde responsabilitate.
Învață copilul despre valoarea banilor
Una dintre metodele prin care putem să îl învățăm acest lucru este să le dăm ocazia să plătească la supermarket o jucărie, ceva dulce etc. Așa el înțelege că lucrurile costă, banii sunt limitați, pe când dorințele noastre sunt nelimitate.
O altă metodă de a-l învăța valoare banilor este de a-i face să înțeleagă că banii se câștigă prin muncă. Putem astfel, să le oferim bani dacă se implică în activitățile casnice când își doresc un lucru cu adevărat.
Oferirea unei sume lunare fixe, poate veni în ajutorul înțelegerii conceptului de salariu. Putem să oferim alocația direct copiilor și să îi învățăm să gestioneze această sumă.
Gestionarea bugetului
E important să le arătăm copiilor cum se gestionează banii. Putem să-i ținem în preajmă când punem bani de-oparte pentru cheltuieli.
Punând banii în plicuri pentru diverse nevoi sau dorințe îi facem să procedeze la fel. Spre exemplu, atunci când își primesc alocația să pună un procent pentru economii, un procent pentru cheltuielile pe termen scurt( un bilet la film spre exemplu). Deși îi putem ajuta în gestionare, e important să le lăsăm decizia de achiziție, învățând astfel să compare și să evalueze.
Procentul pentru economii îi învață pe copii despre răbdare și atingerea obiectivelor, pe lângă integrarea comportamentului de economisire.
Conștientizarea responsabilității în ceea ce privește finanțele
Copiii știu că banii provin de la părinți, ceea ce este normal pentru dezvoltarea emoțională a copiilor. Însă, la fel de important e să înțeleagă tot ce ține de câștigarea și folosirea finanțelor.
Trebuie să discutați cu copii într-un limbaj cât mai accesibil despre planul financiar lunar, care sunt prioritățile și cum trebuie direcționați banii.
Copilul are nevoie de ajutor în a diferenția nevoile de dorințe, prin explicarea că unele plăți sunt urgente și absolut necesare, pe când altele trebuie să mai aștepte.
Părerea lor contează, astfel e bine să fie implicați în deciziile de achiziții.
E important să înțelegi că sănătatea financiară este la fel de importantă ca cea fizică pentru copilul nostru. Și cum mintea copiilor este ca un burete care absoarbe tot ce este în jur, primul pas este să fii tu educat ca părinte. La cursurile Winvest, înveți despre cum capeți libertatea financiară pentru a o transmite mai departe!