De la noroc la compentențe

Norocul în trading, un mit sau un adevăr?

Norocul este un fenomen definit de apariția unor evenimente pozitive sau puțin probabile în viața unui individ fără a depune prea mult efort. În România se poate observa o credință puternică în “noroc” datorită numărului ridicat de practicanți a jocurilor de noroc.

Pe de altă parte, în trading acest concept este unul eronat tocmai din cauza faptului că oamenii investesc cu speranță in loc de cunoștințe. Dacă ne raportăm la un caz celebru, anume al lui Warren Buffet, putem observa faptul că ”norocul” e doar o scuză pe care oamenii o folosesc pentru a-și justifica eșecul.

Când discutăm despre piețele financiare, termenul potrivit este ”probabilitate”.

În momentul în care suntem investitori, avem două opțiuni, fie deschidem o poziție de short (vânzare), fie deschidem o poziție de long (cumpărare), șansele ca prețul unui activ să meargă în direcția dorită, sunt de 50%. Prin educație noi vrem ca pe termen lung să ne creștem probabilitatea de câștig. Trebuie să înțelegem că nu există investitori cu un randament de 100% , însa, astăzi vom discuta despre metode care ne vor ajuta să gestionăm corect tranzacțiile noastre, crescând astfel probabilitatea de câștig. 

Prin ce se definește un trader bun?

Alege strategia înțelept.

În trading nu există o strategie ”corectă”. Dacă întrebăm 5 traderi de succes despre strategia pe care o folosesc, șansele ca fiecare dintre ei să folosească o strategie diferită sunt destul de mari. Utilizarea unei strategii va elimina ”norocul” din această ecuație și ne vom baza pe momente concrete în piață.  Vom avea astfel, un set de reguli pe care le vom urmări și pe baza cărora vom lua decizii de intrare într-o tranzacție. 

O strategie eficientă este bazată exclusiv pe profilul unui investitor. Acest profil al investitorului cuprinde: personalitatea sa, marja de risc, portofoliul de active pe care vrea să le tranzacțoneze și cel mai important factor, obiectivele sale. 

Un lucru important de care trebuie să ținem cont este că piața se mișcă în cicluri. De exemplu vara putem observa un volum mai scăzut de participanți în tranzacții, o mișcare mai lentă a pieței. Pe de altă parte se poate observa o prezență mult mai puternică a traderilor în preajma unor momente semnificative globale. Acești factori trebuie luați în considerare în consolidarea unei strategii căreia să îi rămânem fideli.

Aceste fluctuații ale pieței împreună cu planul pe care îl stabilim pot fi verificate cu ajutorul backtesting-ului.

Backtesting-ul reprezintă aprobarea finală a unei strategii. Acesta este momentul în care putem decide dacă strategia folosită este una profitabilă sau mai are nevoie de îmbunătațiri. Prin backtesting observăm ideea strategiei folosite în trecut, iar dacă rezultatul este unul pozitiv/profitabil putem aplica strategia și în viitor.

La Winvest te ajutăm să găsești strategia potrivită pentru obiectivele tale.

Te așteptăm la un curs gratuit de 4 zile în care aprofundăm oportunitățile actuale pe piață și totodată punem bazele unei strategii de investiție.