Datoria Mondiala

Datoria mondială

Cu toții am auzit de datoria mondială, însă ce este aceasta? Întreaga datorie mondială la momentul publicării acestui articol se situează undeva la 300 de trilioane de dolari americani și totuși de unde vine această datorie?

Fenomenul datoriei a apărut prima oară în Statele Unite ale Americii în jurul anului 1970. Până atunci banii care existau în economia Statelor Unite ale Americii aveau acoperire în aur. Pe scurt, dacă în pământurile Statelor Unite ale Americii existau 100 de kg de aur să spunem la 10 dolari kilogramul, înseamnă că Statele Unite ale Americii puteau avea în circulație maxim 1000 de dolari. Având în spatele monedei aur, făcea din dolarul american o monedă foarte puternică și extrem de bine văzută la nivel planetar, deoarece valoarea acesteia era dată de fapt, de către prețul aurului și de către rezervele acesteia pe care le avea în aur.

În timp populația crește, nevoia de bani devenind din ce în ce mai mare. Nevoi americanilor de finanțare a războaielor de asemenea crea o cerere uriașă pentru dolari, la fel și economia americană care a trecut prin multe recesiuni, a dat de fapt dovadă de nevoia suplimentară de bani și atunci marii bancheri din America, Rockefeller, Rothschild, JP Morgan și alții au venit cu soluția printării banilor pe datorie.

Dacă statul american are nevoie de bani se împrumută de la banca centrală a Americii, respectiv de la FED Federal Reserve (Banca centrala a Americii) sub forma de datorie. Dacă România are nevoie de bani ea se va împrumuta De la FMI (Fondul Monetar Internațional), însă fondul monetar internațional se va împrumuta la rândul lui de la Federal Reserve și tot așa la nesfârșit.

Cu cât se printează mai mulți bani, Cu atât valoarea acestora scade. Este ca și cum ne-am trezi mâine cu 10.000 de cisterne cu lapte scoase la vânzare întru un orășel mic de dimensiunea Pașcaniului. Ce credeți că se va întâmpla cu prețul laptelui? Același lucru se întâmplă și cu banii. Cu cât oferta de bani este mai mare cu atât valoarea acestora va scădea, de aici și inflația alarmant de mare care a cuprins întregul Glob, la data redactării acestui articol.

Nevoia unui sistem financiar alternativ, este din ce în ce mai evidentă, nevoia unui instrument care să nu aibă rol inflațional și a unui instrument care să nu presupună necesitatea unui intermediar cum ar fi o bancă. Toate aceste lucruri par a fi rezolvate de către noua piață apărută, cea de crypto. Piața crypto momentan nefiind reglementată, nu oferă siguranță pe care o oferă sistemul financiar bancar clasic așa cum îl știm noi prin intermediul băncilor și nu știm ce se va întâmpla cu aceasta la momentul reglementărilor dar, piața de crypto și criptomonede promit rezolvarea unor probleme fundamentale, care astăzi par că nu ar avea o rezolvare.