Comunismul, Socialismul si Capitalismul

Ani ’30, criza economică a demonstrat cât de nefaste puteau fi efectele pieței, pe de altă parte, realizările politicii „New Deal” aplicată de doctorul Franklin D. Roosevelt, în scopul revitalizării economiei americane, precum și succesul planificării din anii deceniului al cincilea, ia făcut pe mult să creadă că socialismul era capabil să funcționeze bine în practică.

Războiul Rece și dezvoltare economică rapidă a Occidentului din anii ’50 și ’60 nu a pus capăt speranțelor întru un alt sistem politic economic. Această viziune părea să fie confirmată de succesele țărilor europene cu regimuri social democrate, în mod special Suedia. Criticile la adresa capitalismului erau concentrată asupra alienării individului, erodării spiritului civic, consumerismului, rasismului, degradării mediului ambiant.

Anii 80 au pus însă sub semnul întrebării si soluția socialistă. Sistemul socialist, în Uniunea Sovietică și în țările est-europene, a fost discreditat ca mijloc de dezvoltare economică. Totodată, el și-a căpătat o proastă reputație și ca mijloc de combatere a alienării individului și a poluării mediului înconjurător. Amploarea prăbușirii comunismului în Europa a avut un efect nefast asupra evaluării făcute randamentului sistemelor economice cu comandă centrală. Nu există nici o îndoială că doctrina comunismului ia sărăcit pe oameni și nu este clar cum sau de ce o economie socialistă planificat întru mod democratic ar putea da rezultate mai bune, sau chiar dacă un asemenea sistem este realizabil. Cursurile Introductive oferite de către WINVEST oferă o înțelegere bună asupra instrumentelor în care poți investi în funcție de contextul politico-economic în care se află economia mondială.

Eforturile repetate de reformare a comunismului din interior, de a-l mai eficient, nu a dat niciun rezultat de aceea, imediat ce a apărut o rază de lumină politică, cei mulți care trăiau sub regimul comunist a au optat să scape cu totul de comunism. Aici rămâne desigur, cazul chinez. Pe cât se pare virgula acolo comunismul prin reformele întreprinse în ultimii ani se soldează cu unele rezultate pozitive. Dar orice se spune că este un caz particular. Pentru asemenea țară cu o populație imensă și până nu de mult, extrem de săracă, economia de comandă și doctrina politică se dovedesc mai necesare decât economia de piață și un regim democratic. Ani care vor arăta mai clar care este calea pe care merge China, dacă nu cumva această seară va inventa un nou sistem politico-economic și în cazul reușitei acesteia vom putea spune dacă modelul chinez va fi aplicabil și altor țări.

Este foarte important Să înțelegem contextul macro economic inclusiv cel politic în momentul în care decidem de a investi în orice instrument financiar, în momentul în care dorim să economisim într-o anumită valută în momentul unor schimbări politice sau chiar în momente de forță majoră, crize geo politice sau războaie. Cursul Introductiv gratuit de 4 zile oferit de către WINVEST te va ajuta și pe tine să înțelegi mai bine care sunt cele mai aplicat investiții pe care le poți face în orice situație economică sau politică s-ar afla planeta.