
Stablecoins – Partea I – Ce sunt stablecoins?
Dacă îți dorești să intri în universul crypto, stablecoin-urile ar fi printre primele elemente pe care ar trebui să le înțelegi. În această serie de articole în trei părți vom discuta despre ce sunt stablecoin-urile și cum vor ajuta acestea la adopția crypto.
Principalul risc când investești în criptomonede este volatilitatea, adică rapiditatea cu care o moneda sau un token crește sau scade. Astfel s-a născut necesitatea de a crea o criptomoneda care oferă un preț stabil în orice moment.
Ce este un stablecoin?
Stablecoin sau moneda stabilă este un un activ digital conceput să aibă o valoare exactă, legat în mod direct de alt activ cum ar fi: o moneda fiat (dolar, euro), o altă criptomonedă (bitcoin, etherum) sau mărfuri (aur), astfel încât să reflecte prețul acestora. De exemplu, cel mai cunoscut stablecoin, Tether (USDT) are prețul fixat în raport cu dolarul american astfel 1Tether (UDST) este egal cu 1 USD și este tranzacționat în raport de 1:1 cu dolarul. Acesta valoare ar trebui să o aibă chiar și peste 10 ani.
În ultima perioada asistăm la o explozie în ceea ce privește piață de stablecoins. Conform CoinMarketCap, piața de monede stabile a crescut cu până la 550% în ultimul an ca și capitalizare de piață, de la 29 miliarde de dolari la începutul anului 2021 până la 160 miliarde de dolari în mai 2022.
Se consideră că în anul 2022, proiectele stablecoins se vor înmulți exponențial pentru că sunt din ce în ce mai utilizate de către investitorii de rând, de către companii și chiar de către instituții. Acestea urmăresc digitaliazarea monedelor lor sau caută să dețină monede stabile, ceea ce creează o cerere tot mai mare de stablecoins în întreaga lume. Dacă vor fi bine concepute și corect regularizate, stablecoins pot oferi tranzacții mai rapide și mai eficiente decât sistemul bancar existent.
Unul dintre factorii care a contribuit la creșterea ofertei de stablecoin se datorează boom-ului DeFi (Finanțe Descentralizate), care se dorește a fi un sistem financiar descentralizat pe care se pot cosntrui aplicații (Dapps) bazate pe blockchain și care realizează diferite tipuri de tranzacții care au fost intermediate până acum de bănci.
În articolul următor vom discuta despre tipurile de stablecoins. Dacă îți dorești să afli mai multe informartii despre universul crypto te invităm să parcurgi cursul nostru de blockchain și cryptomoneda.
Disclaimer: Acesta nu este în sfat financiar, este un articol pur informativ și educațional. Nu investi în criptomonede mai mulți bani decât ești dispus să pierzi.