Bugetul Familial

Educația financiară necesită dobândirea unui set de cunoștințe care permite luarea unor decizii eficiente pentru resursele financiare disponibile. Pentru a ajunge să luăm aceste decizii  este necesar să construim o fundație solidă a disciplinei financiare.

Cu siguranță am auzit în jurul nostru persoane care se plâng că banii nu sunt suficienți pentru acoperirea cheltuielilor, poate noi suntem acele persoane care nu reușesc să își gestioneze finanțele. Scuza principală în dobândirea comportamentului de economisire este insuficiența resurselor financiare.

Indiferent de câte resurse financiare ai avea, e important să ai un plan bine pus la punct, pentru a vedea unde se duc cei mai mulți bani ai tăi și cum ai putea controla anumite comportamente neprietenoase cu banii.

Aici intervine bugetul planificat, care trebuie luat în calcul de orice persoană, și trebuie să devină o prioritate mai ales când este vorba de o familie. 

Bugetul familial reprezintă planul prin care o familie sau gospodărie alocă veniturile pentru cheltuielile pe care le au.

Practic, pentru gestionarea unui buget familial trebuie să ții contabilitatea acesteia precum într-o firma. Nu este atât de greu precum sună atâta timp cât ții cont de câțiva pași esențiali:

  • Menținerea ordinii veniturilor care intră în familie/gospodărie.
  • Dezvoltarea unor prognoze viitoare asupra bugetului. Trebuie să fim cu un pas înainte când vine vorba de bani, să ne gestionăm finanțele în cazul creșterii costului vieții sau apariția unei situații neprevăzute.
  • Stabilirea bugetului lunar. E necesar să vedem unde se duc banii noștri lunar pentru a diminua din cheltuieli. 
  • Prioritizarea cheltuielilor fixe și evitarea cheltuielilor inutile. Primul lucru pe care trebuie să îl achităm sunt cheltuielile fixe, adică chiriile, facturile, asigurările etc.
  • Rambursarea datoriilor trebuie să fie una dintre prioritățile noastre. În acest sens putem elabora un plan de rambursare a datoriilor. Bugetul lunar poate fi primul pas, pentru a vedea de unde se poate tăia.
  • Diminuarea din cheltuielile flexibile. Dacă vorbim de alimentație, putem să alegem să gătim, să avem o listă clară de cumpărături cu ceea ce e absolut necesar. Putem reduce cheltuielile pe transport, dacă acesta se desfășoară cu mașina, alegând să folosim mijloacele de transport în comun.

Majoritatea persoanelor când își cresc veniturile, automat își cresc și cheltuielile. Acest comportament este datorat tocmai pentru că nu avem un buget planificat și tindem să cheltuim din impuls. Dacă am planifica bugetul, și în momentul în care veniturile cresc, am rămâne cu aceleași cheltuieli, ar fi mai ușoară economisirea și investiția.

O persoană care nu își gestionează suficient de bine finanțele e mai predispusă să se împrumute, lucru demonstrat de studii și rata de creștere a creditelor din România. Dar, este extrem de important ca atunci când alegem să facem un credit să avem capacitatea de rambursare bazată pe veniturile și cheltuielile familiei. Trebuie să înțelegem care este capacitatea de îndatorare pe care o putem duce.

Există multe instrumente disponibile pentru planificarea bugetului. Acesta trebuie să reflecte acuratețe și precizie pentru a reflecta realitatea. Pentru a învăța cum elaborăm un astfel de buget și a aprofunda problema inexistenței acestuia participați gratuit la un curs Winvest!